2010-12-17 11:02 #0 av: berragoes

Det är flera bolagsformer som har olika fuktioner idag. Det finns fördelar och nackdelar med alla formerna men det beror i största del på hur man har tänkt sig företaget ska jobba. Jag tänkte ta upp de tre bolagsformer som jag anser används mest. Jag kommer såklart snart publicera en artikel om två till viktiga som är kommanditbolag och ekonomisk förening.

De tre som jag tar upp i denna artikel är:

 enskild firma

 handelsbolag

 aktiebolag

Fördelarna med de olika formerna är rätt enkla. Till exempel så är det enkelt att starta en enskild firma och om du är ensam företagare så är detta ett bra alternativ. Vidare positivt med enskild firma är att det knappt är några avgifter för att starta det, det går altså att starta från noll. Nackdelarna med enskild firma är att du just är ensam ägare och företaget i sig är ingen juridisk person. Detta innebär att de inköp, skulder och avtal du drar på dig är förutom företagets din skyldighet som privatperson att ansvara för. Med detta menar jag att du ska kanske inte gå in som en enskild firma och köpa in stora mängder lager eller köpa saker av stor kostnad som du igentligen inte har förns din försäljning gått igenom för då blir du personligen ansvarig för det.

När det gäller handelsbolag måste det vara minst två ägare, så är det bra om det är fler än en person som vill stå som ägare, du har en säker laglig fördelning av vinster på de som står som ägare och ingen kan lura dig på pengar utan straff. Dessvärre precis som enskild firma så är du även ansvarig för skulderna med de andra som står som ägare. Jämfört med enskild firma så är du något mer fri. Du kan täckna kredit och binda abonemang på företaget även om du är mindreårig. För att skapa ett handelsbolag måste du i regel vara över 18 om inte en överförmyndare från din kommun går in och godkänner din affärsplan och på något sätt går i godo för dig.

(bilden är lånad från startabolag.info)

 

Aktiebolag är ett klart höjdarbolag. Det har tidigare krävt ett rätt högt ekonomiskt värde i företaget, det har växlat fram och tillbaka hur mycket det gäller. I dagens läge har de i början på förra året ändrat från 100 000 till 50 000kr vilket har gjort det mycket enklare att starta ett aktiebolag. En fördel med aktiebolagets värdering är att det handlar inte bara om pengar på ett bankkonto utan det gäller hela företagets värde. Dvs att om du har ett lager värt 50 000 kr kan du altså skapa ett aktiebolag. Vidare fördelar är att bolaget är en egen juridisk person vilket innebär att du kan ej bli skylldig pengar som företaget inte kan betala, det enda undantaget är om du gjort något direkt olagligt till din ekonomiska fördel. Många läser säkert aktiekurserna i tidningar eller handlar med aktier på nätet. För att hamna där så måste företaget vara börsnoterat vilket kräver ett värde av 300 000 kr.

Kort sagt är det olika fördelar och nackdelar med de olika företagsformerna och det varierar helt och hållet beroende på vilka ändamål du har vilken form du ska välja. Mitt företag startades när när jag och en av de andra två ägarna var under 18 och därför startade vi en enskild firma på den tredje. Detta kräver att det är personer du litar på som inte lurar dig. Vi har nu skrivit om till handelsbolag.

 / Björn Eriksson