Allmänt

Skatteverket ger ut vägledning om lex Uggla

2006-01-16 15:17 #0 av: Ulf H

Skatteverket ska hjälpa företagare att räkna ut sin lex Uggla-skatt, skriver Dagens Industri.

Skattedirektör Björne Sjökvist har uppgett för tidningen att verket planerar att ge ut en vägledning till företagare. Björne Sjökvist berättar inte mer om innehållet i vägledningen, som beräknas vara klar om två veckor, men enligt Dagens Industri lovar han att företagaren ska kunna räkna fram ett skattebelopp att betala. Lagstiftningen kring lex Uggla innebär att tillgångar i företag kan förmögenhetsbeskattas privat.

Källa: SPCS Infoline och DI

Relaterade länkar

Av: Ulf H

Datum för publicering

  • 2006-01-16
Anmäl
2006-02-01 09:03 #1 av: Ulf H

Lex Uggla-hjälp dröjer

Skatteverket utlovade hjälp med att räkna ut att företagarnas så kallade lex Uggla-skatt kommer för sent. Deklarationshjälpen, som skulle varit klar till slutet av januari, kan dröja till ända in i mars. Utan handledning kan många företagare inte räkna ut sin skatt och riskerar därmed straffränta.
Den 13 januari berättade Skattedirektör Björne Sjökvist för tidningen Dagens Industri att Skatteverket ska hjälpa företagare att räkna ut sin lex Uggla-skatt. Verket planerar att ge ut en vägledning och enligt Björne Sjökvist skulle den vara klar "om cirka 14 dagar". Men oklarheter i lagtexten gör att Skatteverkets haft problem att utforma en generell handledning.

-Problemet är att lagtexten är väldigt allmänt hållen och att vi måste fylla den med konkret innehåll. Inget företag är det andra likt och vi vill inte göra en skrift på 30-40 sidor, säger Olof Wallin, rättslig expert vid Skatteverkets huvudkontor och den som ska skriva anvisningen, till Dagens Industri.

-Vi har som ambition att deklarationshjälpen ska vara klar i februari eller i början av mars. Vi vågar inte garantera någonting.

Företagare som räknar med att de behöver göra en extra inbetalning på mer än 20.000 kronor i kvarskatt och som vill undvika straffränta ska betala in beloppet till Skatteverket senast den 13 februari. Men utan Skatteverkets anvisningar är det svårt för företagaren att räkna ut kvarskatten, skriver Dagens Industri.

Lagstiftningen kring lex Uggla innebär att tillgångar i företag kan förmögenhetsbeskattas privat.

Källa: SPCS Infoline

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.