Redovisning och skatter

Moms

2011-08-31 22:56 #0 av: korseett

Mervärdesskatt, meromsättningsskatt, mervärdesomsättningsskatt(moms) och omsättningsskatt (oms) är konsumtionsskatter som betalas i samband med inköp.

Moms är ett sätt för staten att tjäna pengar på det som säljs i landet. Den bekostar en del av vår välfärd. Vi betalar alla moms när vi köper något men det är företagaren som ser till att det redovisas och betalas in. Man betalar in skillnaden mellan det som köps in dvs ingående moms och det som säljs, utgående moms.

Första gången en omsättningsskatt togs ut i Sverige var 1941 och orsaken var att Staten Sverige behövde pengar för att klara sig under andra världskriget. Den omsättningsskatten upphörde 1947 efter kriget.

Andra gången som oms infördes var 1960 som senare upphörde och övergick i moms 1969. Oms togs ut endast av slutkonsumenten medan moms tas ut i alla produktionsled.

I Sverige har vi tre momssatser, ja egentligen fyra om vi räknar momsfritt.

25% moms är den vanligaste momssatsen. Den gäller för det mesta.

12% moms är det på livsmedel, rumsuthyrning som hotell, vandrarhem, pensionat, camping och konstverk som konstnären själv säljer

6% moms gäller på böcker och tidningar, persontransporter, vissa entréavgifter och viss idrottsverksamhet

Undantag finns förstås så läs på.

Anmäl
2011-09-01 07:39 #1 av: korseett

det kommer mer om moms senare

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.