Lagar

Personalliggare

2011-11-30 08:43 #0 av: korseett

Vissa företagare omfattas av lagen om särskild skattekontroll. Detta gäller frisörer och restauranger

Lag om särskild skattekontroll (2006:575)

Skatteverket har en mycket bra sammanfattning om vad som gäller:

"Anteckna följande i personalliggaren:

  • Ditt eller ditt företags namn och personnummer/organisationsnummer.
  • Namn och personnummer för var och en som är verksam den aktuella dagen.
  • Vilka tider varje verksam persons arbetspass börjar och slutar den aktuella dagen. Ett arbetspass är en sammanhängande period utan längre ledighet än normala pauser och matraster. (En verksam kan alltså arbeta flera arbetspass under samma arbetsdag.) Anteckna arbetstiden i direkt samband med att den verksamma börjar och slutar.

För även in personal som är oavlönad (t.ex. praktikanter eller släktingar) eller som du hyrt in från ett bemanningsföretag. Du ska däremot inte föra in t.ex. en servicetekniker från ett annat företag som tillfälligt utför ett arbete hos dig.

Gör anteckningarna med beständig skrift, till exempel en kulspetspenna. Du kan också föra personalliggaren i datorn. Datorprogrammet för den elektroniska personalliggaren måste då vara av samma typ som till exempel ett bokföringsprogram. Programmet måste vara sådant att alla händelser loggas så att det framgår när och av vem en ändring är gjord. Det går alltså inte att göra en egen liggare i Excel eller något liknande program."

Du ska spara personalliggaren i två år, dvs liggaren från 1 januari 2011 ska sparas till 31 december 2013.

Det finns flera sätt än manuellt att föra personalliggaren. I en del kassaregister finns möjligheten att föra liggare och det finns andra system som kopplas ihop med lönehantering och bokföring, hos företagaren eller den som sköter redovisningen åt företagaren.

Länk till SV om personalliggare

Anmäl
2011-12-04 11:44 #1 av: korseett

Har fått en ny redovisningskund som ska börja med personalliggaren i kassaapparaten.

Anmäl
2016-01-15 14:27 #2 av: Torparmor

Nya kompletterande regler från 1 januari 2016. De flesta byggarbetsplatser ska ha elektroniska personalliggare. se vidare länk nedan

http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/arbetsgivare/personalliggare/personalliggarebyggbranschen.4.7be5268414bea0646949797.html

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.