Handel

Halloween och handel

2012-11-02 08:27 #0 av: korseett

Via Irland och USA letade sig en annan variant av allhelgonafirandet till Sverige i mitten av nittiotalet. Handeln såg sin chans att under en mörk period med enbart en Fars dag i antågande före julhandeln få en ökad omsättning. Hur gick det?

Barn klär ut sig i i skrämmande dräkter och går runt till grannarna och frågar "bus eller godis". En tradition som liknar påskkäringen vid påsk eller knutgubben vid tjugondag Knut. Det ska inhandlas dräkter, olika attribut och smink. Det ska finnas pumpor, riktiga eller konstgjorda, speciell mat och godis i mängder. Ett lysande tillfälle för handeln.

Svensk Handel gjorde en undersökning 2010 som viasde att två av tio tillfrågade planerar att fira Halloween. Fyra av tio köper speciella produkter och knapp hälften av de tillfrågade tycker att Halloween har ökat i betydelse.

Av handelsföretagen ansåg bara en tiondel att Halloweens betydelse för den egna butiken har ökat medan knappt hälften ansåg att den hade minskat i betydelse.

Den riktiga Halloween firas dagen före All Saints Day dvs den 31 oktober men i Sverige är just vår motsvarighet, Allhelgonadagen, rörlig men alltid första lördagen i november. Det finns alltså två tillfällen i Sverige att fira Halloween och det är dagen före Allhelgonadagen eller den 31 oktober om man går efter den amerikanska förebilden.

Jag anser att om det kunde enas om en dag som är Halloween så kan det bli större genomslagskraft än vad som är nu idag. Det skulle samtidigt skapa en större förståelse för Halloween som företeelse.

Denna bild är hämtad från publicdomainpictures

Löpsedelsbilden är en pressbild från Svensk Handel

Anmäl
2012-11-02 08:34 #1 av: korseett
halloween-2010.pdf

Bifogar undersökningen i pdf

Anmäl
2012-11-02 08:36 #2 av: korseett
hb-okt101.pdf

Bifogar Handelsbarometern 2010 oktober i pdf

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.