Allmänt

Hobbyverksamhet

2015-08-15 16:35 #0 av: tlover

Vad är hobbyverksamhet? När ska man skatta? Vad är ens skyldigheter? Det är några av frågorna om hobbyverksamhet som svaras på i den här artikeln.

Vad är hobbyverksamhet?

Skatteverket beskriver hobbyverksamhet såhär

”• Hobby är något du själv utövar på din fritid.

• Hobbyn är inte din huvudsakliga försörjning.

• Du utför inte arbete på uppdrag av någon annan.”

Det betyder att hobbyverksamheten kan bestå av tex hantverk, djuruppfödning, bloggande, sport (med inkomst), jakt, biodling, hobbyodling eller liknande.

Näringsverksamhet (ett företag) beskrivs istället såhär

”verksamheten drivs självständigt, varaktigt och med vinstsyfte”

Tex så kan det vara varaktigt men inte drivas med vinstsyfte, tex att man gillar att sticka och gör det regelbundet och säljer det som blir över men man säljer inte för att få vinst så är det inte näringsverksamhet utan hobbyverksamhet.

Hobbyverksamhet ska man i princip alltid skatta för, det finns bara några få
undantag.

Undantag för skattepliktig verksamhet.

Undantagen som skatteverket tar upp är

  • Försäljning av vilt växande bär, svampar och kottar upp till 12500:-/år (över detta skattas som hobbyverksamhet).

  • Försäljning av kapital som använts för eget bruk upp till 50 000:- tex så kan du sälja en tavla som du haft för 45 000:- men har du också sålt gamla kläder för 10 000:- så skattar du på överskottet.

Annars så ska du skatta.

Dina skyldigheter

Du är skyldig att spara kvitton, anteckningar och liknande i 6 år efter inkomståret. Detta är så att skatteverket ska kunna kontrollera så att du fyllt i korrekt.

Såklart ska även deklarationen fyllas i korrekt.

Underskott

Får du underskott av din hobbyverksamhet så kan du inte dra av det från tex din vanliga skatt, du kan däremot dra av det på nästa års hobbyverksamhet. Skulle du gå back nästa år också så kan du göra samma sak upp till 5 år bak.

Inte bara skatt.

Det finns även andra saker som kan påverka hobbyföretag tex livsmedelslokal. Ibland, om du håller på med livsmedel, måste du registrera lokalen du hanterar livsmedlet i tex kakor som livsmedelslokal hos kommunen.

Ibland behövs inte detta däremot vid så kallad primärproduktion eller produktion i liten skala, vad som gäller för dig kan du kolla upp på kommunen och livsmedelsverket.

Detta kan förändras

Detta som jag skrivit om kan förändras, företagande ifokus är inte ansvarig för att denna artikel alltid hålls uppdaterad. Denna artikel är skriven 15/8-2015

Denna artikel är inte heller fullständig, vill du vara säker att detta gäller för dig kontrollera med skatteverket, livsmedelsverket och din kommunKälla, skatteverket och livsmedelsverket

Foto: Tlover, exempel på vad du kan behöva skatta för, egenproducerad honung

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-10-27 22:22 #1 av: Torparmor

Man får inte glömma bort momsen. Moms räknas inte på överskottet utan på omsättningen dvs intäkten (försäljningssumman) När omsättningen uppgår till 30.000 kr/år blir man momsdeklarationsskyldig och skall kontakta skatteverket

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.