Driva eget företag

E-handelslösningar

2016-03-15 07:00 #0 av: yeahsica

Allt fler företag satsar på e-handel och andelen människor som handlar online istället för i en fysisk butik växer. Med andra ord blir det allt viktigare att finnas online, men det kan vara svårt att veta vilken e-handelslösning som passar just ens eget företag. Med den här artikeln vill vi göra det lite enklare att hitta rätt i e-handelsdjungeln, genom att lista några av de största e-handelslösningarna som finns på marknaden idag. De är kategoriserade efter köp- och säljsajter, e-handelsbutiker du skapar själv och svenska stora e-handelsföretag.

Köp- och säljsajter

Passar dig som: Vill att någon annan ska sköta drift, design och det tekniska så att du kan koncentrera dig på dina produkter.

Etsy https://www.etsy.com/

Etsy är en köp- och säljsajt som startade år 2005 i USA och som nu har expanderat och har säljare över hela världen. När du startar ditt Etsy-konto får du en egen liten butik på sajten. Etsy är inriktade mot handgjorda saker, second hand och hantverksmaterial vilket betyder att du som säljare endast får erbjuda den typen av varor (här finns en ”Seller Policy” där du kan läsa exakt vilka varor du kan sälja hos dem). De erbjuder många olika betalningsalternativ, t.ex. PayPal och kreditkort. Läs mer om att sälja hos Etsy här

Pris: 1,72 kr per vara, 3,5% i transaktionsavgift och 4% + 3 kr i betalningsavgift.

Tradera http://www.tradera.com/

Tradera är en av Sveriges största köp- och säljsajter och en del av den internationella jätten Ebay. Hos Tradera kan du som företagare välja på att sälja dina varor till fast pris i en Tradera-butik eller på auktion som privatpersoner. Nyligen har de släppt ett säljverktyg till företag för att underlätta annonsskapandet. De erbjuder flera olika betalningsalternativ, inklusive PayPal och Klarna. Läs mer om att sälja som företag hos Tradera här

Pris: Beror på storleken på din butik och på vilken kategori dina produkter tillhör. Läs mer här

Ebay http://www.ebay.com/

Ebay grundades i USA år 1995 och är en gigantisk köp- och säljsajt verksam i över 30 länder. Sedan 2006 äger Ebay även svenska Tradera. Hos Ebay kan du som säljare välja på att sälja dina varor på egen hand och att skicka in dina varor till Ebay och låta dem sälja dina varor åt dig. Ebay har en stor säljguide på sin hemsida som du kan läsa mer i om du vill lära dig allt om hur man säljer varor hos dem. 

Pris: Varierar precis som hos Tradera på storleken på din butik och vilken kategori dina produkter tillhör. Läs mer här. 

Blocket http://www.blocket.se/

Blocket är Sveriges största marknadsplats och den startades redan år 1996, till en början endast lokalt i Skåne. Sedan några år tillbaka finns Blocket, förutom i Sverige, i ett antal andra länder. Hos Blocket skapar du som företag en egen butik. Det finns två sorter att välja på: light och bas och beroende på ditt val ändras också vilka funktioner du har tillgång till. Läs mer om att ha en butik hos Blocket här

Pris: Kontakta Blocket för pris.

Skapa själv

Nybörjare

Passar dig som: Vill ha stort inflytande i hur din butik ser ut, är något tekniskt intresserad, men inte redo att  ordna med precis allting själv.

Tictail https://tictail.com/se

Tictail grundades i Sverige 2012 och har nu över 24 000 aktiva butiker och kontor i både Stockholm och New York. Tictail är en webbaserad tjänst där du kan skapa din egen webbutik som ser ut precis som du vill. När du skapar en webbshop hos Tictail kan du välja mellan ett antal designmallar som du sedan kan ändra koden i själv, om du vill. Du kan även koppla din egen domän till din webbshop. Hos Tictail kan du välja tre olika betalningsalternativ: Stripe, PayPal och Klarna.

Pris: Tictail i sig är helt gratis men beroende på vilket betalningsalternativ du väljer kan det uppkomma avgifter.

Shopify https://www.shopify.com/

Shopify är ett kanadensiskt e-commerce-företag och liknar Tictail i sitt upplägg. Även Shopify är en webbaserad tjänst där du skapar din butik på ett enkelt sätt via ett antal designmallar du kan välja bland. Precis som hos Tictail kan du koppla din domän till din Shopify-butik. Shopify tillåter väldigt många olika, mindre kända, betalningsalternativ, däribland PayPal. Du kan välja på fyra olika butikalternativ hos Shopify beroende på vilken funktionalitet du behöver och hur många varor du säljer. 

Pris: Från 9 dollar i månaden. Läs mer här

Textalk http://www.textalk.se/webshop/

Textalk är ett företag som erbjuder flera olika webbtjänster, däribland en e-handelsplattform kallad Textalk Webshop. Textalk är idag den största plattformen i Sverige och har över 3900 kunder. Precis som Tictail och Shopify erbjuder Textalk ett antal färdigdesignade teman som du kan välja bland när du ska skapa din butik. De erbjuder flera olika betalningslösningar och Klarna Checkout ingår i månadsavgiften (det tillkommer dock transaktionsavgifter). 

Pris: Från 290 kr/månad

Avancerad

Passar dig som: Vill ha full kontroll på allt från teknik till webbadresser till design och kan eller vill lära dig att koda själv.

WooCommerce https://www.woothemes.com/woocommerce/

WooCommerce är en av världens största e-handelslösningar och är open source och baserat på WordPress. För att skapa en webbutik med hjälp av WooCommerce installerar du därför först WordPress på din hemsida och därefter WooCommerce som ett tillägg/plugin. Om du vill kunna göra ändringar själv är det bra om du har en del kunskap om PHP och HTML/CSS eller åtminstone har ambition att lära dig. Det finns många bra guider för att installera och skapa en butik med hjälp av WooCommerce om man googlar.

Pris: WooCommerce är gratis att ladda ner men vissa av de färdiga temanen som finns kostar pengar.

Magento https://magento.com/

Magento är liksom WooCommerce open source, baserat på Zend Framework och gjort i PHP. Magento erbjuder lösningar som innebär att du slipper sköta kodandet själv men jag skulle ändå vilja påstå att Magento främst bör användas av tekniskt intresserade eller PHP-kunniga.

Pris: Community Edition är gratis att ladda ner, men finns även i en betalversion.

Se även: WP e-Commerce, osCommerce, ZenCart, PrestaShop, Open Cart

Svenska stora e-handelsföretag med kompletta lösningar

Passar dig som: vill lämna över själva skapandet och det tekniska till någon annan men ändå ha inflytande över hur din butik kommer att se ut.

Jetshop http://www.jetshop.se/

Jetshop är en e-handelsplattform som hjälper dig att bygga din butik. De grundades 2003 och har Skandinaven som marknad med planerad utökning i resten av Europa. De har idag 3000 skandinaviska företag som kunder vilket gör dem till ett av de största skandinaviska e-handelslösningarna. När du skapar en butik via Jetshop kan du välja på flera olika paket beroende på vilken funktionalitet ditt företag behöver. Läs mer om det olika paketen här

Pris: Från 2 500 kr/månad med en installationskostnad från 11 900 kr, beror på val av paket.

Wikinggruppen https://wikinggruppen.se/

Wikinggruppen är ett svenskt företag som främst arbetar med att bygga kompletta e-handelslösningar åt företag. De har i dagsläget ca 2600 kunder och har erfarenhet av att ha levererat över 1200 webbutiker. Precis som hos Textalk ingår Klarna Checkout gratis förutom transaktionsavgifter. Du kan välja mellan flera olika paket hos Wikinggruppen beroende på vilken funktionalitet du är ute efter och hur mycket trafik du har. Läs mer om de olika paketen här

Pris: Från 795 kr/månad, beror på val av paket.

Se även: eValent, Starweb, Hemsida24, Prestaworks 

Anmäl
2016-03-31 07:08 #1 av: Niklas

Väldigt bra genomgång!

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2016-04-17 23:14 #2 av: yeahsica

Tack så mycket, vad kul att höra!

Anmäl
2016-04-19 16:53 #3 av: kattöga

Toppenbra tråd! Tack!

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.