2016-07-05 16:12 #0 av: tlover

En viktig del i att starta ett företag, eller göra om ett företag är att komma på ett bra företagsnamn är är några tips på vägen till att hitta ett (förhoppningsvis) fantastiskt företagsnamn.

Förklarande namn

Ett bra namn är ett där du förstår direkt vad det är som du säljer, varesig det är en vara eller tjänst. Så säljer du tex kaniner så kan "Kanin AB" vara ett bra namn om det är ledigt. Det är såklart inte ett måste, du kan heta "Solstrålen AB" också men det är enklare för kunden att veta vad det är du säljer då dom ser namnet. Det är dessutom mer sökbart på sökmotorer vilket tar oss till nästa viktiga del.

Idag är samhället baserat på internet, även om du inte säljer via nätet så kommer du antagligen ha en hemsida, facebooksida eller liknande. Även om du inte skulle ha det så kommer folk att använda sökmotorer för att hitta det dom söker, kolla öppettider och liknande och även där så kan ett bra, sökbart namn hjälpa tack vare tex hitta.se, öppettider sidor eller liknande. Ett företagsnamn och ev domännamn som innehåller det dina kunder söker kommer då hamna högre upp på sökmotorer än sådana som inte har något alls med det du säljer att göra.

När du har en idé testa att söka på det namnet då för att se tex hur mycket det finns på det namnet.

Lista upp förslag och kombinera

Ett tips att hitta ett bra namn kan vara att skriva allt du kommer på med det du säljer. Även saker som har med tex platsen kan vara värt att lägga till. Tänk på att inom vissa företag så kan även utländska namn passa.Tex om jag säljer Gotlandskaniner i Lappland så skulle listan kunna vara.

Kaniner, kanin, kaninungar, Rabbits, Gotlandskanin, Lappland, långörade, Norrsken etc

Då kan jag om tex "Kaniner AB" redan finns kanske "Lapplands kaniner" eller "Lapplands långörade" vara mer passande.

Skriv upp dina topp fem som du kommer på och sök på en sökmotor för att se om det tex är upptaget redan.

Redan upptaget?

Ibland kan ens favoritnamn redan vara upptaget men det kan vara värt att kolla upp om det skulle gå att använda ändå.

Alla företagsnamn är inte skyddade (man måste betala för att skydda sitt företagsnamn) så om det är ett lokalt förstag (tex att sälja kaniner skulle ju vara lokalt) och det finns ett företag ganska långt bort som har samma namn och som inte skyddat det i ditt län så kan det kanske vara värt att ha kvar det på listan. Skulle tex "Kaniner AB" Finnas i Skåne så skulle det kanske inte vara så dåligt namn i Lappland, förutsatt att det inte skyddat.

Tänk däremot på att domännamn kan vara svårare att hitta.

Internets tidsålder

Idag lever vi i internets tidsålder och vårt företagsnamn kommer på ett eller annat sätt hamna på nätet även om vi själva inte har hemsida eller liknande. Därför så kan det vara värt att se så att det passar, iallafall någorlunda på nätet.

Tex att ha ett förklarande namn som är lätt att söka och hamnar högt på sökmotorer eller att se om domäner är lediga kan vara ett sätt att anpassa oss till internets tidsålder.

Sen hur mycket man själv vill profilera sig på nätet är ju helt upp till en själv.

Känn efter själv

Nu har du förhoppningsvis möjlighet att göra en lista på några förslag på företagsnamn. Nu kan du, fråga vänner och bekanta, kolla upp om det är upptaget eller hur bra det funkar med sökmotorer. Men främst av allt ska du välja ett namn som du känner att du trivs med. Så om du ska sälja kaniner men trivs med "Koko AB" så kanske det är det som ditt företag ska heta.

Jag hoppas att detta har hjälpt lite, ge gärna egna tips så kan jag uppdatera eftersom.